Media

Hier staan enkele artikelen die zijn verschenen over angsten in het algemeen, en slikken in het bijzonder.

Heb jij slikangst? Ik help je om weer ontspannen te eten

Geplaatst op: 3 april 2018 door Marga Tintel

Life Coach Marga Tintel helpt mensen van slikangst af met EMDR-therapie. Tintel volgde haar beroepsopleiding aan de Academie voor Coaching en heeft een eigen praktijk in Bergschenhoek.

In samenwerking met ons heeft zij een blog geschreven over de oorzaken van slikangst, het Globusgevoel, stress en spanning. Met EMDR kan zij hulp bieden aan mensen met slikangst door de spanning en emoties weg te halen. EMDR is een therapievorm voor mensen die last blijven houden van een bepaalde schokkende ervaring die als herinnering (onbewust) is blijven hangen.

Lach-therapie bij slikangst

Geplaatst op: 12 maart 2015 door Renate de Schaap

In het programma Bizarre Eters op RTL5 ging het over Michael en DaniŽl. Michael had last van stik- en slikangst en nam alleen maar koffie en chocoladevla. DaniŽl was verslaafd aan fastfood.

Michael was in het begin steeds minder gaan eten na stressvolle gebeurtenissen. Daarna ging hij steeds minder vast voedsel eten en steeds meer vloeibaar. Hij was bang dat hij zou stikken. De voedingspsycholoog Lieveke Goossens liet hem eerst weer pap en soep eten en liet hem zien wat er eigenlijk gebeurt in je lichaam als je slikt. Dat ging heel goed, ook de gepureerde groente van presentator Dennis Weening. Maar risotto en een stukje vlees lukte hem niet in het huisje waar ze samen met andere eetstoornis-kandidaten zaten, hij miste zijn vriendin heel erg. Toen is hij naar een lachpsycholoog gegaan voor lachtherapie. Het schuddebuiken kan ontspannend voor Michael werken wat hem weer kan helpen bij het eten. Het was leuk om te zien dat het echt goed voor hem werkte, hij klapte dubbel van het lachen en zijn ogen begonnen te tranen. Dit was een goed teken! Het schijnt dat als je echt goed moet lachen dat je niet meer rechtop kunt blijven staan en 'dubbel klapt'. Dit vond ik erg interessant. Daarna lukte het hem zelfs om een stukje bruidstaart te eten op zijn eigen huwelijk. Hij zag de toekomst positief tegemoet.

MB

Teleac documentaire

Eetstoornissen ontstaan meestal door een combinatie van psychische, sociale en biologische factoren. Eetstoornissen komen vooral voor in de puberteit en de adolescentie, met name bij meisjes, maar ook jongens kunnen eetstoornissen ontwikkelen.

Jongeren met weinig zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld en lichaamsbeleving, lopen in dit opzicht een groter risico. Door streng te lijnen hopen ze meer zelfvertrouwen en een positiever lichaamsbeeld te krijgen. De lichamelijke, psychologische en sociale consequenties van eetstoornissen zijn in het begin niet altijd zichtbaar, maar kunnen na verloop van tijd ernstige vormen aannemen. Dit kan ertoe leiden dat leerlingen met een eetstoornis op school zich niet meer kunnen concentreren en ook met sportactiviteiten niet meer goed mee kunnen doen.

Het is van belang tijdig hulp te vragen en je daarvoor niet te schamen. Er zijn steeds betere therapieŽn voor deze aandoening. Hoe eerder de eetstoornis wordt onderkend en behandeld, des te groter is de kans om ervan af te komen

Therapie helpt.

De behandeling richt zich allereerst op het aanleren van een gezond eetpatroon. Mensen met anorexia leren stap voor stap weer normaal te eten en de angst te hanteren die met eten gepaard gaat.

Wanneer het gewicht toeneemt en de gestelde doelen worden gehaald richt de behandeling zich ook op de oorzaken van de eetstoornis. Daar kunnen problemen aan de orde komen zoals het negatieve zelfbeeld, de verstoorde lichaamsbeleving, het omgaan met spanningen, verdriet en andere emoties en het leren stellen van realistische eisen.

Eet- en slikangst overwinnen in Haarzuilens

Datum: 1 april 2009

In De Seyshuizen in Haarzuilens is een centrum opgericht voor ouders van kinderen met eet en slikangst. Volgens de oprichter komen er elk jaar meer dan 500 ouders van kinderen voor hulp en advies. Het gaat om de meest extreme gevallen van voedselweigering, en het grote deel is van voorbijgaande aard. Het wordt ook vergeleken met een spinnenfobie, op een rustige manier wordt het kind vertrouwd gemaakt met voedsel en hij zal leren dat het best leuk en lekker kan zijn om te eten.

Op de pagina is een filmpje te bekijken met een interview.

Accepteren doet wonderen

Geplaatst op: 14 augustus 2009 door Yunomi (Gearchiveerd)

Psychische klachten worden erger door er over te tobben. Accepteren is het sleutelwoord.

Wie last heeft van (lichte) psychische klachten, doet er het beste aan om deze te accepteren. Hierdoor wordt de behoefte om er tegen te vechten minder en je zult zien dat je dan ook minder last hebt van je klachten.

Onderzoek

Deze conclusie werd getrokken uit een onderzoek van Ernst Bohlmeijer van de Universiteit Twente. Hij liet zijn proefpersonen acht weken lang een cursus volgen, gebaseerd op Mindfulness en de Acceptance and Commitment Therapy (ACT). De psychische klachten bleken na afloop significant afgenomen, in vergelijking met de controlegroep, en de algemene geestelijke gezondheid was blijvend verbeterd.

Therapie

In Nederland hebben ruim drie miljoen mensen last van lichtere psychische klachten, zoals depressie, angst en chronische vermoeidheid. Zij zouden er goed aan doen om zich wat minder druk te maken en te leren accepteren. Bijvoorbeeld aan de hand van Acceptance and Commitment Therapy, of door een cursus Mindfulness te volgen. Dit laatste wordt ook wel het nieuwe wapen tegen klein geestelijk leed genoemd.

Zelf leren accepteren

Om te leren accepteren hoef je niet per se allerlei therapieŽn te volgen, je kunt het vanzelf onder de knie krijgen door het gewoon te doen. Het is niet altijd even gemakkelijk, maar het is een kwestie van volhouden.