SLIKANGST

VERHALEN

Terug naar verhalen

Onlangs ben ik bijna gestikt in een chocolaatje.

Zelf heb ik nu sinds een aantal weken slikangst. Het begon met het drinken van cola, ik kreeg het ineens niet meer doorgeslikt en het leek wel alsof ik ging stikken. Toen durfde ik daarna niet meer te drinken. Nu draait het zich om en durf ik gewoon weer te drinken maar juist niet meer te eten.

Ik ben al 2 kilo afgevallen zonder er iets bijzonders voor te doen. Zelf denk ik dat het tussen mijn oren zit en dat ik zelf het slikken tegen houd. Toen ik rond de 11 jaar was, ben ik bijna gestikt in een dopje van een pen. Ik zat op school en had het dopje in mijn mond tot het in mijn luchtgat schoot. Sindsdien durf ik al geen pillen te slikken, de pillen die ik slik prak ik of laat ik oplossen in water.

Nou ben ik een aantal maanden geleden weer bijna gestikt in een chocolaatje, het was een vreselijke ervaring, ik denk dat ik daar echt iets aan heb overgehouden, en dat ik nu de slikangst heb ontwikkeld.

Het ergste vind ik nog om met mensen om me heen te moeten eten, dan heb ik het gevoel dat iedereen me kan horen slikken en dat ze aan me af kunnen lezen dat ik slecht slik of heel langzaam eet.

Andere mensen zullen het niet begrijpen en het daarom heel raar vinden.

Zelf heb ik vooral de angst om verkeerd te slikken. Alsof je je eten al naar achteren duwt maar nog niet op tijd hebt kunnen slikken. Je eten zit dan vast waardoor je een paar seconden niet kan ademhalen, slikken of hoesten. Alles staat gewoon even stil en dan raak ik heel erg in paniek en moet dan echt even een paar minuten nemen om bij te komen.
Als ik begin te kauwen ergens op dan heb ik al snel de neiging om dit naar achteren te duwen waardoor ik al moet slikken maar hier nog niet klaar voor ben.

Ik ben naar de huisarts geweest en die had geen idee wat ze met mij aan moest.

Ik eet het makkelijkst op mijn eigen kamer of in de keuken als er niemand anders is. Dus dit ga ik ook zeker doen aankomende dagen in de hoop dat ik steeds meer beneden kan gaan zitten tijdens het eten. Tijdens het avond eten zit ik sowieso beneden. Ik denk dat dat het ook moeilijk maakt, dat iedereen verwacht dat je je bord leeg eet, wat eigenlijk bijna niet meer lukt.

-- KB